Személyes köszöntő

Dr. Salusinszky Gábor, senior igazgató köszöntője

Kedves Seniorok!

A STUDIO ITALIA Olasz Iskolát 1990-ben alapítottam. Az iskola történetének csaknem negyedszázados története során kétszer ijedtem meg komolyan. Először amikor a saját kezűleg technokollal a budapesti házak falaira kiragasztott A5-ös méretű hirdetményeink hatására 97 ember özönlött az egykori Eötvös Klubba beiratkozni a még nem is létező csoportokba. Másodszor amikor hirtelen észrevettem, hogy elmúltam 47 éves és el nem tudtam képzelni, milyen szörnyűség következik majd, ha 50 leszek. Rémületemet meg is örökítettem az akkortájt egyre nagyobb mennyiségben jelentkező PIN-kód igényre adott válaszom egyikében: 47-50 ! Jaj!

 

Azóta már hatvan is elmúltam és őszintén szólva nem sok változott, legalábbis én nem változtam annyit, mint amennyire gyermeteg 47 éves koromban rettegtem. Az ember valahogy mindig ugyanolyan belül, még ma is könnyedén azonosnak érzem magam azzal az „aligtöbbmintgyerekkel”, aki a Technokollal a kezében a törvényről mit sem sejtve tapétázta a pesti falakat.

 

Nem így az iskola. Az iskola nagyra nőtt, akárcsak András fiam, aki pályáját 14 éves korában a szombati csoportoknak szánt banánturmix készítéssel kezdte, majd előlépett könyvraktárosnak, az ELTE olasz szakán végzett könyvkereskedővé, majd igazgatótársammá. Ezáltal én is előléptem: most én vagyok az iskola szenior igazgatója. Kellemes státusz: ha pl. beiratkozás idején hirtelen telefonvonalaink felmondják a szolgálatot, nincs más feladatom, mint izgulni, a többit elintézi igazgatótársam. Viszont szabadjára engedhetem fantáziámat, ennél jobbat nem is kívánhatok magamnak: jövőt építő elképzelésem most is sok van, miért is ne lenne?

 

Vezetőtanárunk mesélte, milyen okosak, kedvesek és szorgalmasak szenior tanítványaink. Mindig rendesen jönnek az órákra, méghozzá pontosan, szemmel láthatóan élvezik a tanulást, az órát, a társaságot. Innen a gondolat: az iskola, egy évtizede, amióta igazgatótársat kapott, már más nyelveket is tanít speciális kontextusokban. Megtanultuk ezt is. Hát akkor miért ne tennénk lehetővé, hogy a szeniorok szélesebb köre tanuljon nálunk idegen nyelveket? Összeült az igazgatók tanácsa, kétéves Dávid unokám felügyelete mellett és megszületett a döntés. Mi nagyon szívesen elindítjuk a Senior Studio tanfolyamait angolból, franciából, németből, (olaszból), oroszból, spanyolból több szinten is, ha az érintettek, a senior kollégáim legalább fele annyira lelkesednek a gondolatért mint amennyire én.

 

Alapos igényfelmérést követően eldöntöttük, meghirdethetjük a Seniorok Nyelviskolájának első tanfolyamait. 

 

Budapest, 2014. szeptember

 

Dr. Salusinszky Gábor

senior igazgató